Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Έκθεση ζωγραφικής του συνμπλογκερ Μπάμπη Πυλαρινού


Οι εκδόσεις Περίπλους σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του


Μπάμπη Πυλαρινού


που θα γίνει στο χώρο των εκδόσεων, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008 στις 8.00 μ.μ.


Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί από τη σειρά Τέχνης Περίπλους το βιβλίο:



Μπάμπης Πυλαρινός


“Η ΓΙΟΡΤΗ”


ζωγραφική και ένα παραμύθι του Πλάτωνα Μαλλιάγκα


Διάρκεια έκθεσης: 29 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου.


Ώρες λειτουργίας: καθημερινές και αργίες 10:00-14:00 και 18:00-21:00.


Εκδόσεις Περίπλους, Ζαΐμη 31, Μουσείο.Τηλ. 210 3307001-4.

Χώρος στάθμευσης: Ζαΐμη 35 και 39.


Τα έργα της έκθεσης έχουν αναρτηθεί και στο διαδίκτυο: www.pilarinos.gr




Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Η τρίτη άποψη για τη Μονή Βατοπεδίου...


.
Γράφει ο Νίκος Κρεμμύδας
.
Πολλά γράφτηκαν καί γράφονται γιά τον Ηγούμενο Εφραίμ,- δεν λέω γιά την Μονή Βατοπαιδίου, γιατί αυτή συνεχίζει την υπερχιλιετή πορεία της, αλλωστε ο Εφραίμ πρίν μερικά χρόνια ήλθε στό Αγιο Ορος.
Οι περισσότεροι κατηγορούν, λίγοι στέκονται σκεπτικοί, κι ακόμα λιγότεροι θεωρούν την όλη υπόθεση σκευωρία. Προτείνω λοιπόν, όσοι θέλουν, να επισκεφτούν το Αγιο Ορος καί ειδικότερα την Μονή Βατοπαιδίου. Το να επισκεφτείς το Αγιο Ορος είναι πολύ απλό, άλλωστε χιλιάδες άτομα το επισκέπτονται κάθε χρόνο... Οι επισκέπτες οφείλουν, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη τους να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Άγιου Όρους, στη Θεσσαλονίκη για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών (120) που επιτρέπονται ανά ημέρα.
Το γραφείο του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη είναι ανοικτό από τις 8:30 ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:00. Το τηλέφωνο για να προμηθευτείτε διαμονητήριο είναι 2310 252578, και το FAX: 2310 222424. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ή με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη ως την Ιερισσό ή στην Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και απευθείας συνδέσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με την Ουρανούπολη για να μπείτε στο Άγιο Όρος. Κάθεσαι το πολύ 4 μέρες, πάς σε όσα Μοναστήρια θέλεις, ξεκουράζεσαι με την καταπληκτική φύση, τρώς ..λιγότερο,- δεν τρώνε κρέας, αλλά τα φαγητά είναι καταπληκτικά, αν θές,- κανείς δεν σε πιέζει, συμμετέχεις στίς ακολουθείες, - 12ωρο τουλάχιστον κάθε 24 ώρες καί μάλιστα τίς βραδυνές,- τίς καθημερινές «αγρυπνίες» ,- μεταξύ μας, αν δεν υπήρχε Θεός, ποιός θα άντεχε τόσες ώρες μιά ολόκληρη ζωή μέσα στήν εκκλησία, συζητάς καί προβληματίζεσαι,- την εποχή μας οι περισσότεροι μοναχοί είναι μορφωμένοι, - αν αυτό το θεωρείς «κάτι» , βλέπεις, κρίνεις, πάντα κατά την διαθεσή σου.. Αν συνεχίζοντας γράψω, πώς η Χάρις Του Θεού μπορεί να σε ηρεμήσει,- γενικά, στά άγχη σου, στίς παραξενιές σου, στίς ανασφαλιές σου, θα με πείς σκοταδιστή καί προκατειλημένο.
Σίγουρα αν δεν εθελοτυφλείς, θα δείς καί μοναχούς πτωχούς, απόλυτα ακτήμονες, μόνιμα σε προσευχή, με ήρεμο βλέμμα κι απέραντη αγάπη στόν κάθε άνθρωπο. 40, 50, 60 χρόνια στό Αγιο Ορος, από την εφηβεία του αρκετοί...
Ας προγραμματίσουν λοιπόν, όσοι καλοπροαίρετα προβληματίζονται με την συμπεριφορά του Ηγουμένου Εφραίμ, να πάνε μιά επίσκεψη στό Αγιο Ορος όπως τόσοι καί τόσοι. Λέω καλοπροαίτεροι γιατί όταν έχεις κακή διάθεση, καί την μέρα, νύχτα την λές, ή καί την βλέπεις...
Πάντως στό διαδίκτυο βρήκα φωτογραφίες από την Μονή Βατοπαιδίου. Μάλλον απέχουν από τίς σουίτες καί τίς λοιπές βλακείες πού γράφονται, - το πόσο είναι πραγματικότητα αυτό, ..ας μας το πούν όσοι πάνε.
Βέβαια, οι ..απολυτριώσεις σκανδαλίζουν. Ισως ο ηγούμενος μέσα στήν μεριμνά του γιά το μοναστήρι να έχασε την αίσθηση του μέτρου, θέλω να πιστεύω μόνο αυτό. Ας θυμηθεί τόν πνευματικό του παππού , γέροντα Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη, με τούς συνασκητές του , - διπλανή φωτογραφία, μέγα ασκητή, ακτήμονα στό έπαρκον, ελεήμονα, μόνιμο κάτοικο στίς σπηλιές καί στα μισοερειπομένα τότε κελιά το Αγίου Ορους, άνθρωπο πού με την ζωή του προσέλκεισε Την Θεία Χαρι, από τούς μεγαλύτερους γέροντες της εποχής μας, και ας ....συνέλθει..

C(l)opy απο το http://press-gr.blogspot.com/